Predškolska ustanova Včielka - Bački Petrovac

Jezik:

c_640_400_16777215_00_images_vesti_2020_aaron-burden-1zR3WNSTnvY-unsplash_1.jpg

Dragi roditelji,

Kao i uvek i sada se obraćamo upravo Vama, kao našim najboljim sagovornicima kada je u pitanju razvoj i napredak dece.

Prvenstveno se zahvaljujemo što prihvatate savete koje su prethodnih dana slali naši vaspitači u vaše grupe, sa ciljem da pruže ideje u kreativnom planiranju vremena za decu kod kuće u ovoj vanrednoj situaciji.

Posebno bi smo se osvrnuli na naše najstarije predškolce koji će od septembra ove godine biti đaci prvaci.

Tokom vremena provedenog u vrtiću kroz razne teme i projekte igrali smo se, istraživali i tako vredno pripremali za nove izazove.

Razvijali smo dečije fizičke, intelektualne, socijalne, emocionalne, muzičke, likovne i govorne veštine i svi zajedno u tome uživali. Zato ćemo vam pružiti nekoliko skromnih saveta kako i sami da nastavite istim putem i podržite razvoj Vaše dece.

Jedna od ideja svakako jeste da zajedno odaberete jednu kutiju i nazovete je nekim tajanstvenim imenom, ona recimo može biti vaša mala čarobna kutija u koju ćete ostavljati važne tvorevine koje u narednom period budete izrađivali.

Neka dete kutiju ukrasi po izboru nekim plodovima iz prirode ili jednostavno neka na nju nalepi iseckane novine. Važno je znati da će seckanje i svaka manipulacija sitnim predmetima pomoći detetu da razvije finu motoriku.

Iskoristite lepe dane i to što imamo dvorišta za vežbanje vožnje bicikla, učenje vožnje rolera, igranje školice, bacanje i hvatanje lopte, obavezno postavite lastiš između dve stolice i naučite neku igru na lastišu.

Neka deca zasade bar jednu biljku i brinu o njoj, crtaju promene koje se dešavaju i pričaju o njima. Podsetite ih da nahrane ptičice mrvicama hleba posle doručka. Potražite gnezdo i otkrijte koje to ptice ponovo stižu.

Sa bakama obavezno umesite bar jedan kolač, otkrijte kako se pravi i šta sve u njega ide, gde možemo pronaći sve te potrebne sastojke i izbrojte da li imate dovoljno jaja i koliko vam jaja fali za ukusnu tortu.

Pravite kolače u obliku srca, kruga, trougla, kocke, a zatim otkrijte šta se još nalazi u okolini u tim oblicima.

Obavezno igrajte igre na “Na slovo, na slovo”. Odgledajte omiljeni film, a onda pričajte o njegovim junacima, nacrtajte omiljenog lika iz crtaća i ukrasite ga po želji.

Poslušajte neku pesmu i pokušajte da ilustrujete svaku strofu.

Pričajte o mravima koji su izmilili iz zemlje i traže hranu, razgovarajte o mahovini koju pronađete u dvorištu ( pitajte ih da li znaju šta je to, odakle baš tu….), proverite gde stanuju gliste u vašoj bašti. Dopustite deci da se isprljaju u zemlji i naprave najsočniji blatnjavi kolač. Obavezno prebrojte klikere i saznajte koji je manji, koji veći pa ih poređajte po veličini, rupe u zemlji neka naprave deca.

Po kišnom danu odigrajte partiju “Čoveče ne ljuti se” i neke vesele igre na kompjuteru. Pronađite na internetu najveću životinju, onu sa najvećim vratom i najvećim krilima. Otkrijte gde žive i šta je to gore šta dole, šta levo i šta desno.

Mnogo se smejte i pričajte o smešnim događajima iz vašeg detinjstva i školskih dana.

Mnogo vas pozdravljaju svi iz vrtića.

 

 

 

 

Jelovnik

Aktuelnosti

Facebook strana

 

Predškolska ustanova Včielka  | Predškolská ustanovizeň Včielka
Kontakt tel./fax (021) 2280 189
Jarmočna BB, 21470 Bački Petrovac, Srbija

kontakt@vcielka.rs - vcielka.bp@gmail.com

Kontakt tel: Kulpin: 2286-143, Maglić: 2285-239, Gložan: 2288-452